Polecamy
37,00 PLN

W kolejnym piętnastym tomiku serii „Bibliotekarze Polscy we Wspomnieniach... więcej >

Spotkanie z pasjami online w Krosnowicach

Autor: Biblioteka: BIBLIOTEKA PUBLICZNA GMINY KŁODZKO Województwo: dolnośląskie
Data dodania: 26.09.2013

Biblioteka Publiczna Gminy Kłodzko jest uczestnikiem projektu edukacyjno-animacyjnego dla seniorów, realizowanego przez Fundację Orange z grantu finansowego otrzymanego od Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej. Projekt ten zakłada przeprowadzenie na żywo w bibliotekach 12 spotkań online w formie wideo konferencji ze znanymi seniorom z ekranu telewizyjnego osobami-specjalistami z różnych dziedzin.

Pierwsze spotkanie z pasjami metodą streaking online już za nami. W czwartek 12 września w bibliotece w Krosnowicach gościliśmy warszawskich restauratorów państwa Agnieszkę i Marcina Kręglickich.  

Oboje prowadzili programy kulinarny Para w kuchni dla telewizji Kuchnia.tv. Wspólnie napisali książkę „W kuchni u Kręglickich”. Oboje piszą również artykuły kulinarne do największych polskich gazet. Bardzo ważne jest dla nich delektowanie się posiłkami, celebrowanie czasu poświęcanego na jedzenie. Liczy się też jakość posiłków. Jak sami o sobie mówią, jedzenie jest dla nich zmysłowym przeżyciem, którym chcą się dzielić z innymi ludźmi. Dlatego też czynnie angażują się w akcje slow food, które mają na celu propagowanie idei jedzenia bez pośpiechu oraz przygotowywania potraw z produktów regionalnych i sezonowych.

Spotkanie pozytywnie zaskoczyło wszystkich uczestników. Na czacie zadaliśmy sześć pytań i próśb:

1. W jakiej formie można podać jako przekąskę swojski ser biały

2. Podanie przepisów na przekąski z serem żółtym i niskokaloryczne

3. Jakie inne zupy można podać na przyjęciu weselnym, prócz tradycyjnego rosołu

4. Czy do musu z ryby i twarogu można dodać sok z cytryny

5. Które składniki w przygotowaniu przekąsek można łączyć, a które nie

6. Kto będzie gościem następnego spotkania z pasjami

Uzyskaliśmy odpowiedź na jedno z nich i uczestnicy zasugerowali, aby jednak Organizatorzy spróbowali odpowiedzieć na pytania po spotkaniach. Wtedy poczują się w pełni usatysfakcjonowani. Gościem 19 września o 11.00 w Filii nr 1 w Krosnowicach będzie aktorka pani Krystyna Janda. SERDECZNIE ZAPRASZAMY!

Po transmisji odbyła się bardzo ożywiona dyskusja nt. zaprezentowanych przez państwa Kręglickich pomysłów na przekąski, z których nasi biblioteczni goście skorzystają przy organizacji domowych przyjęć. Ponadto wymienili się swoimi doświadczeniami i pomysłami, a nawet wyrazili chęć podzielenia się własnymi sposobami i recepturami.

 

Jedna z uczestniczek spotkania pani Magdalena przysłała przepis na przekąski krokieciki z kapusty słodkiej, grzybów i żółtego sera  rozdamy na spotkaniu nr 2 i publikujemy. Pani Joanna na spotkaniu nr 2 będzie częstowała podgrzybkami z fasolą i kechupem. Większość uczestników chętnie pochwali się na kolejnych spotkaniach swoimi pomysłami na poczęstunki. Byli też panowie, którzy skrzętnie notowali informacje, aby je przekazać w domu współmałżonkom, co nas przyjemnie zaskoczyło. W spotkaniu uczestniczyło 13 osób, w tym 3 panów. Na kolejne przyprowadzą swoich znajomych.

Oto przepis na przygotowanie pysznych krokietów z żółtym serem. Na ciasto potrzebujemy:

1 litr mleka

2 całe jaja

3 szkl. mąki

sól do smaku

olej do smażenia

Składniki łączymy razem, konsystencja ciasta nie powinna być zbyt rzadka, albo zbyt gęsta. Należy to kontrolować, w razie potrzeby dodać mleka, albo mąki. Na oleju smażymy niezbyt grube naleśniki.

Farsz:

1 główka białej kapusty

60 dkg pieczarek (można zastąpić suszonymi grzybami)

ser żółty twardy, aby się dobrze ścierał, sól i pieprz

Kapustę należy sparzyć do miękkości, pieczarki pokroić i podsmażyć na odrobinie oliwy. Miękką i przesuszoną z wody kapustę mielimy maszynką wraz z odparowanymi pieczarkami, albo ugotowanymi i odciśniętymi grzybami. Farsz doprawiamy solą i pieprzem. Na gotowe naleśniki nakładamy farsz, cienko rozsmarowując prawie na całej powierzchni, zostawiając 1 cm obwodu. Na farsz ścieramy żółty ser i zwijamy krokieciki. Tak przygotowane zawijańce obtaczamy w rozbełtanym jajku, następnie w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor. Podajemy z barszczem czerwonym lub według uznania. SMACZNEGO życzy Magda B z Krosnowic

Spotkania z pasjami każdorazowo przygotowują dla uczestników bibliotekarze Małgorzata Pilipaka i Stanisława Wyspiańska-Skawina oraz stażystka Patrycja Zaleska.







Partner wspierający SBPPartner wspierający SBP
Partner wspierający SBPPartner wspierający SBP
Partner wspierający SBPPartner wspierający SBP
Partner wspierający SBPPartner wspierający SBP